Oavsett om du arbetar med mjukvaruutveckling eller inte kan du dra nytta av Agile-metodiken. Dessa metoder kan öka produktiviteten, vilket är målet för alla företag.
Agila principer har dock utvecklats av mjukvaruutvecklare. Detta kan göra det svårt för icke-IT-team eller företag att tillämpa principerna direkt.
Finansiella byråer
Som många företag har insett är Agile ett kraftfullt sätt att utveckla och leverera nya produkter och tjänster. Men att införa Agile-metoder på icke-tekniska avdelningar kan innebära utmaningar. Till exempel måste finansbyråer kunna organisera tvärfunktionella team och se till att de har alla nödvändiga kompetenser för ett projekts omfattning. De måste också ha en annan strategi för att mäta framgång, som inte är pågående arbete utan snarare booleska ”klart”.
Nyckeln till en framgångsrik implementering är att börja i liten skala och upprepa. På så sätt undviker man den kulturchock som kan uppstå vid en plötslig förändring. Det ger också teamet möjlighet att anpassa sig till Agile-processer och skapa en bekväm arbetsrytm.
BBVA, en av världens största banker, har anpassat en fullskalig Agile-metodik till hela sin organisation. Resultatet har blivit högre teameffektivitet och en mer flexibel respons på skiftande affärsprioriteringar. Detta har lett till förbättrad kundnöjdhet och ökad lönsamhet.
Hälso- och sjukvårdssektorn
Sjukvårdsföretag som använder agila metoder kan påskynda utvecklingen av ny teknik och snabbt implementera den. Dessa innovationer kan bidra till att förbättra patientresultaten och tillhandahålla kostnadseffektiva tjänster.
För att implementera ett agilt program inom hälso- och sjukvårdssektorn bör ett företag börja med att skapa ett tvärfunktionellt team och underlätta kommunikationen mellan teamen. Det andra steget är att sätta upp tydliga projektmål och fastställa ansvar för att uppnå dem. Målen bör omfatta tillväxt inom segment/marknad, förbättrade värdebaserade vårdmodeller och ersättningsmöjligheter.
För att uppnå flexibilitet bör ett vårdföretag skapa en iterativ process som främjar lärande och kontinuerlig förbättring. Detta inkluderar att identifiera bästa möjliga lösningar på komplexa problem och utveckla en prototyp av en lösning. Därefter bör man testa prototypen och utvärdera resultaten. Slutligen bör företaget implementera förändringarna baserat på kundens feedback. Den viktigaste principen för agile är kundnöjdhet, och detta kan uppnås genom att leverera en fungerande programvaruiteration i slutet av varje sprint.
Utbildningssektorn
Många organisationer omfamnar agila metoder i allmänhet, men att införliva dem i utbildningssektorn är en helt ny utmaning. Metoden kräver att lärare är mer öppna än vanligt och att de arbetar på ett helt annat sätt än de är vana vid.
Den agila metoden uppmuntrar teamen att börja bygga innan de förstår slutresultatet, justera design och planer baserat på empirisk kunskap som erhållits under utvecklingen, prioritera individer och interaktioner framför processer och verktyg samt engagera alla intressenter i ett kontinuerligt samarbete. Dessutom betonas behovet av kontinuerligt samarbete och en stark känsla av ägarskap hos alla projektdeltagare.
Det finns flera metoder som följer agila principer, bland annat Scrum, Kanban, eXtreme Programming (XP), Crystal, Dynamic Systems Development Method (DSDM) och Feature Driven Development (FDD). Scrum och Kanban är de mest populära, men alla har unika egenskaper. De har dock alla gemensamma principer, som att fokusera på små förändringar framför stora, att prioritera det pågående arbetet framför slutförda uppgifter och att acceptera ständiga förändringar.
Offentlig sektor
Den offentliga sektorn har kanske inte varit lika snabb att anamma Agile som andra sektorer, men intresset har ökat sedan två statliga myndigheter skapades som fokuserade på att föra in Silicon Valley-praxis i federala projekt. Ledare och anställda inom den offentliga sektorn inser att Agile ger dem möjlighet att leverera produkter snabbare till kunderna, vinna förtroende från slutanvändare och affärspartners samt fatta bättre beslut genom att spåra framsteg med hjälp av verkliga mätetal.
Implementeringen av Agile kräver en förändring av tankesättet och kulturen på en myndighet. Det handlar om att främja anpassningsbart ledarskap och organisationsstrukturer, team med flera kompetenser samt samarbetskulturer och beteenden.
Den agila processen uppmuntrar teamen att arbeta tillsammans, samarbeta och kommunicera med varandra på ett mycket transparent sätt. Detta bidrar till att bygga förtroende och gör det möjligt för medarbetarna att bli mer säkra på sina förmågor. Om ett problem uppstår kommer hela teamet att arbeta med det snarare än att eskalera frågor till högre ledning.